Високите технологии навлизат във всекидневието ни дори там, където не

...
 Високите технологии навлизат във всекидневието ни дори там, където не
Коментари Харесай

Еволюцията на банките - през дигитализацията

 Високите технологии навлизат във всекидневието ни даже там, където не подозираме за тяхното битие. Всеки бизнес през днешния ден е дигитален. Затова и през последните три години една от най-нашумелите тематики от позиция на нововъведения и софтуерно развиване на банките е точно дигитализацията. Тя обаче не е самоцел, а метод да се отговори на условията на клиентите като се резервира персоналното отношение.
Затова и в тактиката на множеството финансови институции бъдещето е комбиниране на физически клонове с онлайн услуги.

Пионерът в общуването

В последно време с доста бързо движение се трансформира моделът на банкиране в посока към мобилното и телефонното обслужване. Освен това е неотложно той да бъде проведен по най-лесния и комфортен за прилагане метод.

Голямата атракция в използването на високите технологии в банкирането е симпатичният хуманоиден робот Pepper, който направи своя дебют в офиса на бъдещето на Банка ДСК в „ Сердика център “ на столицата. Той посреща, направлява и комуникира с клиентите, среща ги с всички настоящи банкови артикули посредством особено вграден екран, на който се изписва търсената информация. Включването на Pepper в банковото консултиране е образец какви промени  подхващат банките като последваща стъпка в развиването на новаторските си офиси, акцентирайки на самообслужването и даването на неповторимо преживяване за своите клиенти.

Моделът цифровизация

Банките трансформират и приспособяват своите бизнес модели, с цел да са по-гъвкави в прехода към цифрова стопанска система. Те схващат дигитализацията в услугите като освобождение на повече време на чиновниците за продажби и контакт с клиентите.

 

Няколко са идващите стъпки в тази посока – цифрово идентифициране на клиентите, онлайн услуги и съвещания, по-лесен достъп до банкови специалисти.

Технологии като Big Data и аналитични платформи, обществен инженеринг, картови и мобилни безкартови разплащания, киберсигурност и цифров маркетинг, служат на процесите във финансовите институции, чиято цел е да сложи в центъра клиента и неговото потребителско прекарване.

Най-новото изследване на Mastercard, направено измежду жители от 11 европейски страни, демонстрира, че удобството е най-важното преимущество за потреблението на електронно банкиране, като основни фактори са спестяването на време (70%) и лесната приложимост (59%).

Шест от 10 европейски консуматори приветстват цифровите решения и имат вяра, че дигитализацията на банковата промишленост я прави по-удобна и по-сигурна. Сигурност в банковото обслужване е планувано да подсигурява и европейската наредба за отбрана на персоналните данни - General Data Protection Regulation (GDPR), която се чака да влезе в действие през май следващата година.

Иновациите водят нови клиенти

Проучването в настройките на потребителите демонстрира, че съвсем половината от потребителите в Европа (49%) декларират, че в избран миг ще обмислят прекосяването към електронна банка и повода за това е удобството да имат достъп до продуктите на всички места, когато и да е, акцентирайки върху това, че те би трябвало да са лесни за прилагане (42%).

Стандартизиране на сигурността

Нова европейска регулация ще промени метода, по който се развива пазарът на разплащанията.

От 2018 година в действие влиза ревизираната Директива за платежните услуги PSD2, която ще разреши по-гъвкаво потребление на банковите услуги през електронни среди на трети страни.

Участието на повече играчи на пазара като медиатори, като трети страни при даване на банковите услуги, би трябвало да докара до по-добро ценообразуване за клиентите.

Евродирективата PSD2 би трябвало да стандартизира сигурността на клиентите на банкови услуги при безлимитните заплащания, при които рискът е максимален.

Посредничество без конкуренция

Засега фирмите за финансови технологии (финтех) не са сериозен съперник на банковото ходатайство, безапелационни са специалистите.

Въпреки че са новаторски, те не могат да приложат модел, който да размени безбройните услуги и артикули, предлагани от банките.

Финтех фирмите обаче станаха катализатор за вложение в нововъведения, в създаването на нови, цифрови канали. Затова и прогнозите са за общо бъдеще с банките и партньорство, от което ще се спестят разноски, само че ще завоюва крайният клиент.
По публикацията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов
Виж всички публикации от Петя Стоянова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР